Trainers

Niekol Dols

Trainer Niekol Dols van de Springbokken

Ik was acht toen ik begon met atletiek bij AV Unitas in Sittard en ik herinner me de crossjes die we toen lopen nog goed. Mijn vader moedigde me aan, maar was iets minder competitief dan ik, en ving me voor de finish op…. Weg winst.
In 1995 ben ik gaan lopen bij AV De Springbokken en heb nog een aantal jaren in het bestuur meegedraaid. Op een gegeven moment werd ik ook besmet door het marathonvirus en heb een aantal halve en twee hele marathons gelopen, waarvan de Jungfraumarathon in Zwitserland een magnifieke ervaring was. Daarna ben ik overgestapt naar Eindhoven Atletiek en heb fanatiek gecrosst en 800 en 1500 m wedstrijden op de baan gelopen. Totdat ik in 2011 een hernia kreeg en lopen echt niet meer ging. Mijn energie moest ik toch kwijt, dus ben ik maar gaan wielrennen. Vooral de heuvels en bergen vind ik leuk. Dat heb ik 6 jaar gedaan. Maar eens een loper, altijd een hardloper. Vorig voorjaar zag ik de aankondiging van Start Running en ben ik heel rustig gestart met lopen. Fantastische groep met een fijne trainer (Frans). Ik kon weer lopen! Toen er werd gevraagd om assistent looptrainer te worden, heb ik even getwijfeld. Maar toch gedaan en meteen daarna door voor looptrainer. Ik vind het erg leuk om mijn passie voor lopen en mijn ervaring te delen.
Nu geef ik 2 keer per jaar de Start Running training en in de winter op zaterdag ook bostraining. En samen met Tom en Joost geef ik ook op woensdag intervaltraining.
Door mijn rugklachten ben ik groot voorstander van goede rompstabiliteit en doe ik iedere training flink wat oefeningen voor balans, coördinatie en looptechniek. En natuurlijk komt de plank ook regelmatig voorbij.
De Springbokken is voor mij ongedwongen en gezellig lopen.

Tom Verest

Trainer Tom Verest van de Sprinbokken

Al meer dan 20 jaar ben ik actief als recreant hardloper en heb getraind bij diverse loopgroepen en heb diverse trainers gehad. Na de verhuizing van Eindhoven naar Breugel ben ik in 2011 gaan trainen bij Loopgroep de Springbokken in Son en Breugel. Deze loopgroep van recreatieve hardlopers beoefenen hun sport vooral voor het plezier en de sociale contacten. Echter, de meesten willen ook hun prestatie verbeteren. De groep gaat respectvol met elkaar om en de onderlinge betrokkenheid is groot. In deze ambiance groeide voor mij de behoefte om wat meer te doen binnen deze loopgroep. Na het volgen van de cursus Assistent-trainer heb ik nu ook de opleiding Basis Looptrainer 3 bij de Atletiekunie afgerond om zelfstandig trainingen te kunnen verzorgen. Ik doe dit met veel plezier zowel bij de Springbokken als bij een andere loopgroep in Son. De samenhorigheid binnen onze loopgroep is groot en het is een plezier om samen te trainen, training te geven en om samen naar wat loopevenementen te gaan. Hardlopen in de mooie omgeving van Son en Breugel met gemoedelijke mensen is een echte aanrader.

Audrey Doesburg

Hardlopen is mijn uitlaatklep. Ik kan mijn energie (waar ik een overvloed van heb!) er in kwijt. Maar ik krijg ook nieuwe energie van hardlopen. Ben ik onrustig of zit mijn hoofd vol, dan ga ik lekker even een blokje om. Daarna ben ik weer helemaal vrolijk en zit ik vol energie. Van hardlopen word ik echt “happy”!

Sinds 2017 ben ik lid van de springbokken en in 2021 heb ik de cursus assistent looptrainer gevolgd. Ik vind het geweldig om mijn enthousiasme en plezier voor het hardlopen te delen met anderen. En ook mijn ervaringen omtrent loopwedstrijden en loopevenementen waaraan ik heb deelgenomen.

De beginnende hardloper wil ik adviseren geduld te hebben. Rustig opbouwen en goed naar je lichaam te luisteren. Dat is iets wat je serieus moet nemen, wil je kunnen genieten van het hardlopen. En bij Loopgroep de Springbokken gaat dat zeker goed komen!

Irma Verest

Sinds 2012 ben ik lid van Loopgroep de Springbokken. Begonnen met Start2Run. Daarna rustig uitgebouwd en een paar keer een halve marathon gelopen. Ik ren nog wekelijks, liefst 2 of 3x per week, mee met de Springbokken. Ik vind het een gezellige, sociale club. Juist het samen rennen stimuleert mij om ermee door te gaan. Daarnaast is het lekker om even alles van je ‘af te rennen’. Het geeft een voldaan gevoel als je daarna op de bank neerploft.

Ik ben ruim 3 jaar secretaris geweest van de Springbokken. Persoonlijk vond ik dat erg leuk om te doen, omdat je betrokken bent bij de club en vrijwel iedereen kent.

Wandelen deed ik ook al graag en zo werd het idee geboren in 2020 om een wandeltraining op te gaan zetten binnen onze loopgroep. We begonnen met een pilot van 10x, maar al snel bleek hier veel behoefte aan te zijn. Al snel werd ‘de Wandelende tak’ geboren. We zijn uitgegroeid tot zo’n 20 leden, waarvan de meesten op dinsdagavond aan de start verschijnen om samen een rondje te wandelen in Son en Breugel en omgeving. Ik heb de cursus voor wandeltrainer 1 gevolgd en afgelopen winter de cursus assistentrainer niveau 2. Dit laatste heb ik vooral gedaan om wat meer verdieping te kunnen geven aan de wandeltraining.  Over het algemeen wandelen we heel ontspannen een vooraf geplande route, maar regelmatig probeer ik er ook iets van een ‘training’ in te verwerken in de vorm van tempowisselingen, verschillende ondergronden, enz.

De wandeltrainingen blijken zeker in een behoefte te voorzien, omdat er nog steeds nieuwe aanmeldingen binnenkomen. Het is laagdrempelig en voor vrijwel iedereen bereikbaar.  Ook de hardlopers die geblesseerd zijn of gewoon wandelen heel fijn vinden, lopen mee.

Dus, ben je nieuwsgierig geworden en wil je graag een keer meelopen? Stuur een mailtje naar loopgroepspringbokken@gmail.com en wandel met ons mee.  Tot ziens!

Comments are closed.