6 Feiten over drinken tijdens het hardlopen

Hierbij een aantal interessante feiten over drinken tijdens het hardlopen op een rij. Daarnaast een uitleg over de verschillende drinksystemen die je kunt gebruiken om je water of sportdrank mee te nemen tijdens je training.

Water vs. sportdrank

Bij het lopen van lange afstanden wordt aangeraden om tijdens het lopen te drinken. Loop je korter dan een uur, dan is het meestal niet nodig om te drinken. Gaat het om langere afstanden, dan kun je het best kiezen voor een zogenaamde dorstlesser. Dit zijn sportdranken met koolhydraten (suiker) en elektrolyten (zout). Deze vullen tekorten aan en zorgen ervoor dat de hoeveelheid natrium (zout) in je lichaam niet daalt.

Drink tijdens het sporten een isotone drank

Tijdens inspanning kun je het best kiezen voor een isotone drank. Een isotone drank (iso = gelijke) heeft dezelfde concentratie elektrolyten en suiker als je bloed. Hierdoor wordt het snel opgenomen. Een isotone drank heeft zo’n 6 à 7 gram koolhydraten per 100 ml. Dit kun je opzoeken op het label van je sportdrank.

Koolhydraten, natrium en kalium

Te veel water drinken kan gevaarlijk zijn. Wanneer je namelijk te veel vocht binnenkrijgt zonder toegevoegd natrium en kalium (zoals water), daalt de hoeveelheid natrium en kalium in je lichaam. Dit kan leiden tot een te kort aan natrium en kalium; wat kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Daarom is het beter om sportdrank te gebruiken wanneer je langdurig sport of veel transpireert.

Voor het sporten

Voordat je gaat sporten kan je het beste twee uur van tevoren een hypotoon of isotoon drankje drinken. Hypotoon betekent dat het drankje minder dan 6 gram koolhydraten per 100 ml bevat. Water is erg geschikt vlak voordat je gaat sporten. Onverdunde vruchtensap of frisdrank net voor de wedstrijd is geen goed idee.

Na het sporten

Wil je goed herstellen na het sporten? Drink dan binnen twee uur na je inspanning een hypertoon drankje.  Een hypertone drank bevat meer dan 8 gram koolhydraten per 100 ml. Je lichaam moet extra moeite doen om zo’n drank op te nemen, deze is dus niet geschikt voor tijdens het sporten.

Hoeveel moet ik drinken?

Dit is een van de lastigste vragen, tijdens het sporten verlies je, zeker bij hoge temperaturen, veel vocht. Vroeger werd geadviseerd om het vocht wat je verliest tijdens inspanning zo veel mogelijk bij te drinken en zo dus met minimaal gewichtsverschil uit je training te komen. De laatste onderzoeken tonen aan dat dit niet nodig is en je ook na inspanning kunt drinken. Dorst is wel altijd een goede indicatie om te gaan drinken.

Hoe neem ik voldoende vocht mee?

Hiervoor zijn verschillende oplossingen:
Bidon of kleine drinkflesjes in een heupgordel is een van de goedkoopste oplossingen, je kunt ook een racevest of “camelback” overwegen, hier past minimaal 1 liter drank in. Bij b.v. Decathlon vind je een uitgebreide collectie.

Handige links:

Hittewijzer: http://www.hittewijzer.nl/
Good To Run IOS app: https://apps.apple.com/us/app/good-to-run/id1084571786
Good To Run Android app: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.goodtorun

PDF Hittestress

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.18 MB]

Comments are closed.